Ukrainalaisten opiskelijoiden näyttely Järvenpäässä

Kun Järvenpään koto-ryhmän neljä 16–19 -vuotiasta ukrainalaisnuorta Anastasia, Vladislav, Serhii ja Ruslan osallistuivat TET-harjoitteluun STEP-koulutuksen kampuskirjastossa, henkilökunta sai idean järjestää Ukrainaa käsittelevän näyttelyn osana harjoittelua.

TET-harjoittelussa tutustutaan työelämään ja työmenetelmiin, ja Järvenpään kirjastossa pääpaino oli suomen kielen harjoittelussa sekä hyllytys-, palautus- ja kokoelmatyössä.

Informaatikko Marina Lampinen ja nuoret puhuivat yhdessä venäjää silloin kun suomen kieli ei riittänyt.

Työelämäharjoitteluun kuului myös tiedonhankinta Marinan opastuksella ja tuella. Nuoret kaipaavat kovasti kotimaataan.

Näyttelyn ideana oli kerätä tietoa ja esitellä kotimaan parhaita puolia. Ryhmän jäsen Anastasia oivalsi lisätä QR-koodeja, jotka johtavat suoraan englanninkielisille verkkosivuille. Multimedianäyttely oli kahden viikon harjoittelun tulos. 

Ukraina_näyttely

Ryhmäläiset ovat kesään asti STEP-koulutuksen Järvenpään kampuksen kotouttamisryhmän opiskelijoina, osa heistä tuli Suomeen keväällä 2022. Marina kertoo, että he ovat todella motivoituneita nuoria, jotka oppivat nopeasti suomen kielen. Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, on nuorille vielä epäselvää.

Ukrainalaisia ryhmiä on myös Ruokolahden, Lapuan, Pieksämäen ja Kaustisen kampuksilla. Kampusten kirjastot ovat tiiviisti mukana ukrainalaisopiskelijoiden elämässä. Ukrainalaiset ovat kirjastojen vakioasiakkaita ja käyttävät tehokkaasti kirjastojen palveluja.

Ruokolahden kampuksella järjestettiin helmikuun 15. päivä muun muassa karaokekilpailu, johon osallistui ukrainalaisten lisäksi Aino ja Oiva -ryhmä sekä opettajia iloisissa tunnelmissa, kuvailee kilpailussa mukana laulanut Marina. 

STEP-koulutuksessa on yhteensä noin 300 ukrainalaista koto-opiskelijaa.

Ukrainalaisten näyttelyn Botanical Garden
Ukrainalaisten näyttelyn Bukovel
Ukrainalaisten näyttelyn Motherland
Ukrainalaisten näyttelyn ruoka
Ukraina_Synevyr

Kuvat ovat näyttelystä Järvenpään kampuskirjaston aulassa.

Kiinnostuitko koulutuksesta? Lue lisää

Katja Säilä
Markkinointiviestinnän suunnittelija
STEP-koulutus