Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Vantaalla

Moiksu!

Olen Inka Kuusela 20-vuotias ja oon ammatinvaihtaja. Peruskoulun jälkeen valmistuin merkonomiksi ja tein myyntityötä noin kolme vuotta, mutta nyt olen suunnannut opiskelemaan aivan toisenlaista alaa nimittäin Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Olin noin vuoden miettinyt, että haluaisin hakea kouluun. En vain ollut varma mitä haluisin opiskella, mutta sitten se ajatus kolahti ja hain STEP-ammattiopistoon.

Menin haastatteluun Järvenpäähän, jossa sain kuulla STEP-ammattiopiston ja Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden yhteisestä pilottikoulutuksesta (VANSTEP). Kerroin heti, että olisin kiinnostunut. Olen nimittäin itsekkin Vantaalta. Pilotin tarkoituksena on sitouttaa opiskelijoita jo opiskeluaikanaan Vantaan kaupungin nuorisotyöhön, antaa opiskelijoille erinomaista ja hyvää työpaikkavalmennusta ja opetusta ja tämä kaikki työpaikalla, oikeassa työelämäympäristössä. Ja ehkä mahdollisesti opiskelujen päätyttyä Vantaa on myös se työpaikka, johon opintojen jälkeen päädytään😊

Hetken päästä sain kuulla päässeeni kouluun ja pääsin haastatteluun tähän STEP-ammattiopiston ja Vantaan kaupungin nuorisopalveluiden yhteistyöjuttuun, VANSTEPiin.  Kolme päivää kului ja pääsin opiskelemaan tähän kokeiluun kolmen muun opiskelijan kanssa.  Meidän jaettiin eri nuorisotiloille länsi- ja itä-Vantaalle, joissa työskentelisimme. Opiskelut alkoivat tammikuussa 2023 ja minä sain aloittaa Myyrmäen Nuorisotilalla.

VANSTEP (työnimeltään) on siis pilotti, jossa opiskellaan täysin työelämässä. Opinnot ja työjaksot kestävät noin kaksi vuotta ja opintojen pedagogisena mallina on tiimioppiminen. Meille opiskelijoille on varattu joka keskiviikolle iltapäivätunnit aikaa jutella ja oppia toisiltamme. Siellä myös on kaupungin osoittamat työpaikkaohjaajamme ja STEP-ammattiopiston ohjaaja ja valkku paikalla ( tiimipedagogiikassa opettajia kutsutaan valkuiksi). Siellä käymme läpi alan teoriaa, opet pitävät treenejä ja keskustelemme siitä mitä olemme oppineet. Opimme paljon toisiltamme ja pohdimme erilaisia näkökulmia ja tilanteita. Tiimipedagogiikka on keskiössä ja dialogisuus toimintamallina. Dialogi tarkoittaa sitä, että uskallamme puhua suoraan, kunnioitamme toisia dialogissa olijoita, kuuntelemme tarkasti ja odotamme omaa vuoroamme silloin kun on odotuksen paikka.

Olen nyt ollut neljä kuukautta opiskelemassa tällä tavoin ja heti aluksi tajusin tämän opiskelutavan sopivan juuri minulle, koska opin parhaiten asiat käytännössä. Olen nyt tehnyt jo kaksi näyttöä `Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjaus alalla´ sekä `Yksilön, ryhmän ja yhteisön ohjaaminen´. Näytön arviointia odotellessa!

Myyrmäen nuorisotilalta minulla on erittäin positiivisia mielipiteitä. Minut otti hyvin vastaan ammattitaitoinen tiimi ja jo nyt tunnen kuuluvani ohjaajien joukkoon. Tilalla käyvät nuoret ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Nuoret ovat erilaisia ja heillä on paljon erilaisia kiinnostuksen aiheita, joka on hyvä, sillä, Myyrmäen nutalla on paljon vaihtoehtoja toteuttaa itseään niin musiikin kuin moninaisen pelaamisen ja liikunnan muodossa. Tila on suuri ja siellä on mahdollisuus melkein mihin vain.

Työssäni parasta on avoimuus, erilaiset päivät ja tietenkin nuoret. Ikinä ei tarvitse hävetä itseään. Minua jännitti paljon tulla uuteen työpaikkaan, koska aikaisemmissa töissä olen tuntenut esim. puhuvani liikaa ja ollut liian pirteä. Myyrmäen nuorisotilalla oli ihana huomata, että täällä on niin saman henkistä porukkaa. Ei ole koskaan tullut sellaista oloa, että olisin liikaa äänessä tai liian pirteä. Totta kai jokaisella ihmisellä on huonoja päiviä, mutta koskaan opiskelujeni aikana ei ole ollut negatiivistä tunnetta lähteä töihin. Nuoret ja työkaverit on arjen pelastus!

Step-ammattiopistossa on mahtavia opettajia ja henkilökuntaa keneltä olen oppinut paljon. Olen saanut niin ammattitaitoista sekä pätevää ohjausta ja opetusta. On ollut myös ihana huomata miten paljon heitä kiinnostaa meidän opiskelijoiden fiilikset ja tunteet. He ottavat meidät myös yksilöinä vastaan.

Olemme saaneet erilaisia mahdollisuuksia lähteä kehittämään ammattitaitoamme, esimerkiksi Nuori23-messuille, jotka olivat erittäin opettavainen ja kiinnostava tilaisuus.

Tällä tekstilläni halusin tuoda esiin sitä, että vaikka olisikin jo joku muu ammatti opiskeltuna se ei estä teitä lähtemään opiskelemaan uutta. Etsikää rauhassa omaa alaa. Teidän ei heti tarvitse tietää mikä teistä tulee isona. Lähtekää kokeilemaan uutta!

Voin lämpimästi suositella Step-ammattiopistoa sekä nuoriso- ja yhteisöohjauksen alaa!