Lastenohjaajan koulutus – mitä se sisältää?

Oletko harkinnut työskentelyä lasten parissa? Mietitkö, mikä ammatti antaisi sinulle mahdollisuuksia tehdä lapsi- ja perhetyötä? Tunnetko lastenohjaajan tutkinnon, mutta et tarkemmin tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä? Tiedätkö jonkun varhaiskasvatuksen työntekijän, mutta pohdit, miten itse voisit opiskella samalle alalle?

Lastenohjaajakoulutus on innostavaa ja monipuolista. Se antaa sinulle paljon osaamista sekä jatko-opiskelumahdollisuuden ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Mitä lastenohjaajakoulutuksessa opiskellaan ja kuinka kauan lastenohjaajaksi opiskelu kestää?

Lastenohjaajatutkinto on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, jossa valitaan varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala. Koulutus sisältää 180 osaamispistettä (osp), joka sisältää ammatillisia tutkinnonosia 145 osp. Eli suurin osa on opintoja, jotka ovat erityisen tärkeitä lastenohjaajan työssä.

Opintojen aikana pääset oppimaan paljon lapsen kehityksestä, lasten ohjaamisesta, ilmaisullisista menetelmistä ja ammatillisuudesta. Opit myös omasta itsestäsi paljon uutta ja kehityt sekä ihmisenä että varhaiskasvatuksen ammattilaisena.

Opiskelu on monipuolista tekemällä oppimista mutta myös tiedon hankintaa, työpaikalla oppimista ja projekteja. Opiskelun aikana sinulla on mahdollisuus opiskella valinnaisia opintoja, joiden kautta voit erikoistua itseäsi kiinnostaviin sisältöihin.

Tarkemmat tiedot opintojen sisällöstä löydät ePerusteista. Ammatillisten opintojen lisäksi opiskelu sisältää yhteisiä tutkinnonosia eli YTOja 35 osp. Ne tarkoittavat esimerkiksi matematiikan, viestinnän ja vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisten asioiden opiskelua.
Opintoihin saat tukea ja ohjausta tarvittaessa, joten älä siis ainakaan pelkää tulevia tehtäviä. Niistä kyllä selviää!

Opiskelu lastenohjaajaksi kestää yleensä noin 2–3 vuotta. Voit kuitenkin valmistua nopeamminkin, koska aiempi työkokemuksesi ja aiemmat opintosi katsotaan läpi yhdessä vastuuopettajan kanssa ja sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintojesi ajalle.

Mitä lastenohjaaja opiskelee?

Pakollisia tutkinnon osia ovat seuraavat:

• Ammatillinen kohtaaminen ja ohjaus
• Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen
• Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen

Lisäksi valitset jommankumman seuraavista:

• Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö
• Perheiden kanssa toimiminen ja monialainen yhteistyö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien työympäristöissä

Lisäksi saat valita oman kiinnostuksesi mukaan valinnaisia opintoja, kuten liikkumisen ohjaaminen, ilmaisuun ohjaaminen, luonto- ja elämystoiminnan ohjaaminen.

Millaiset pääsykokeet ja soveltuvuuskokeet lastenohjaajaksi opiskellessa on?

Jatkuvassa haussa on useita mahdollisia valintapäiviä ympäri vuoden. Valintakokeisiin kuuluu haastattelu ja tehtäviä, joihin ei voi eikä tarvitse valmistautua etukäteen. Ei-suomi-äidinkielenä hakijoille on lisäksi myös oppilaitoksemme maksuton suullinen ja kirjallinen suomen kielen testi valintapäivän yhteydessä. Kielitaitotasovaatimus tutkintotavoitteisiin koulutuksiimme on noin B1/B2. Opiskelu tapahtuu suomen kielellä. Opiskelijavalintapäätöksen saat noin kahden viikon kuluessa valintapäivästä.

Oppisopimus ja lastenohjaajakoulutus

Voit opiskella lastenohjaajaksi myös oppisopimuksella. Se tarkoittaa sitä, että opiskelet työpaikalla töitä tehden. Sinun täytyy hankkia itsellesi työpaikka ja sen jälkeen solmitaan oppisopimus yhdessä oppilaitoksen kanssa. Oppisopimuksella opiskelusta saa siis palkkaa, koska solmit itsellesi määräaikaisen työsopimuksen työpaikkaasi. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin normaalisti suoritettu kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto. Jos kiinnostut oppisopimuksella opiskelusta, voit olla yhteydessä meihin ja pohditaan sitä yhdessä tarkemmin!

Aikuisena alanvaihtajana lastenohjaajaksi?

Oletko alanvaihtaja? Mietitkö miten alkaa opiskella uutta tutkintoa lastenohjaajaksi? Voit hakea jatkuvassa haussa! Meillä alkaa lastenohjaajan opintoja pitkin vuotta. STEP-ammattiopistosta löytyy myös verkkokoulutusmahdollisuuksia. Opintoja on niin päivä- kuin iltaopiskeluna. Sinulle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOKS), joten voi olla, että valmistut nopeammin kuin luuletkaan.

Mitä jatkokoulutusta lastenohjaajalle?

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittaneena voit hakea suorittamaan niin ammattikorkeakoulututkintoja kuin yliopisto-opintojakin. Lisäksi on mahdollista opiskella ammatti- tai erikoisammattitutkintoja. Aina lisäksi on mahdollista opiskella laajemmin, jos koet, että haluat syventyä useampaan alueeseen. Jatko-opintomahdollisuuksia on siis paljon ja ovet ovat avoinna!

Ota rohkeasti #SeuraavaSteppi elämääsi!

Lilla Saaristo

Varhaiskasvatuksen ja työelämän asiantuntija

STEP-koulutus, aluepäällikkö

Tutustu alkaviin kasvatus- ja ohjausalan koulutuksiimme: