Haaveena työskentely lasten ja perheiden parissa?

Meillä Lapualla on pitkät perinteet lastenohjaaja-koulutuksen toteuttamisessa. Tutkinnon tekemisen lähtökohdat ja toteutus on vuosien saatossa vaihdelleet, tällä hetkellä lastenohjaajan kelpoisuuden saa opiskelemalla Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalan. Tutkinto antaa muodollisen pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävissä. Lisäksi on mahdollista hankkia kelpoisuus myös seurakunnan lastenohjaajan tehtäviin.

Tällä hetkellä lastenohjaajien työllistymistilanne on todella hyvä ja täysi-ikäiset opiskelijat tekevät usein palkallisia sijaisuuksia jo opintojen aikana.

Vaikka tutkinnon perusteet ovat vuosien saatossa vaihdelleet niin lastenohjaajan osaamisen ydin on pysynyt samana. Tarvitaan uskallusta heittäytyä lasten maailmaan, sydämen viisautta nähdä jokainen lapsi omana itsenään, taitoa tukea lasten kasvua ja kehitystä ja ohjata lapsia innostavaa toimintaa sekä tietämystä perheiden kohtaamisesta ja tukemisesta.  

Millaista lastenohjaajaksi opiskelu on?

Meillä Lapualla lastenohjaajaksi voi opiskella ns. päiväryhmässä, jolloin opetusta on joka päivä. Tämä ryhmä on suunnattu erityisesti yhteishaun kautta tuleville opiskelijoille sekä niille henkilöille, joilla ei aikaisempaa koulutusta ole. Lisäksi lastenohjaajaksi voi opiskella myös ns. monimuotokoulutuksessa, jolloin lähiopetusta on vähemmän ja opiskelussa painottuu itsenäinen opiskelu. Tämä koulutusmuoto soveltuu työn ohessa opiskeleville ja niille, kenellä on jo aiempaa koulutusta taustalla. Opiskelet tavalla tai toisella niin oppiminen käytännön työtehtävissä on keskeisessä roolissa ja työpaikalla tapahtuvan koulutuksen jaksot nivoutuvat teoriaopintoihin heti alkumetreiltä lähtien.

Lastenohjaaja-opiskelijoiden lukujärjestyksestä löytyy sellaisia aineita, kuten kuvallinen ilmaisu ja lapsen kasvu ja kehitys. Opiskelu tapahtuu mahdollisimman käytännön läheisesti ja toteutamme opiskelujen aikana erilaisia projekteja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Oppikirjoja meillä ei ole ja asioita opiskellaan paljon ryhmätöitä tehden ja yhdessä asioista keskustellen.

Sinustako lastenohjaaja?

Mietitkö, olisiko lastenohjaajan työ sinun juttusi? Lastenohjaajalta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja. Työ muodostuu erilaisista kohtaamisista; kohtaat lasten lisäksi vanhempia ja työtä tehdään yhdessä tiimin kanssa. Olen joskus antanut opiskelijoille tehtäväksi miettiä, montako ihmistä he kohtaavat yhden työpäivän aikana -luku oli aika iso! Vastuullisuus ja joustavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia, lisäksi vaaditaan rohkeutta ja heittäytymiskykyä. Lastenohjaajan työ on paljon muutakin kuin leikkimistä -vaikka näin usein kuvitellaankin.

Elina Ketola,
STEP-koulutus Lapuan opo

Haussa olevat kasvatus- ja ohjausalan perustutkintokoulutukset

Ps. käythän tutustumassa myös terveydentilavaatimuksiin kotisivuillamme.