Asuntolaelämää STEP-koulutuksen Lapuan kampuksella

Ensimmäistä kertaa muuttamassa pois kotoa, opiskelupaikkakunnalle? Se voi olla jännittävää ja myös pelottavaa. Siksi asuntolaan muutto on hyvä vaihtoehto. Asuntolassa on tuki ja turva lähellä, voit rauhassa opetella arjen taitoja. Aluksi asuntolassa asuminen saattaa tuntua oudolta ja mahdollisesti epämiellyttävältäkin, kun ympärillä on paljon uusia ihmisiä. Tähän me kampuksen asuntola- ja vapaa-ajanohjaajat osaamme varautua ja aloitammekin syksyn ryhmäytymis- ja tutustumisilloilla.  

Asuntola- ja vapaa-ajanohjaajalta saa apua ja tukea arjen asioihin. Asuntolaan muuttanut nuori saattaa tarvita tukea monenlaisissa asioissa. Ohjaajan kanssa voi käydä läpi huoneen siivoukseen liittyviä asioita, jutella mieltä askarruttavista asioista, katsoa vaikka juna- tai bussiaikatauluja, käydä tutustumassa rautatieasemaan tai etsiä sopiva bussipysäkki. 

Asuntolassa on kiinnostavaa toimintaa

STEP-koulutuksen Lapuan kampuksella ohjaaja työskentelee tiistaista torstaihin ilta kahdeksaan saakka. Näinä iltoina vietetään yhdessä aikaa erilaisten mukavien aktiviteettien parissa. Viikko-ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi kuvaamataidon luokassa askartelua, piirtelyä, maalaamista tai vaikka vain hengailua porukalla. Voimme kerääntyä katsomaan elokuvaa yhdessä tai pitää peli-iltaa. Bingo on ollut ehdoton suosikki, tietenkin palkintojen kera. Opetuskeittiössä harjoittelemme ruuan laittoa tai leipomista, nämä illat ovatkin yksi suosituimmista. Olemme myös käyneet testaamassa lumikenkiä ja pulkkamäessä Simpsiön hiihtokeskuksessa. Asuntolassa järjestetään joka vuosi pikkujoulut ja ennen talvilomaa järjestetään jotain spesiaalimpaa tekemistä, kuten keilausta, pakohuonepeliä tai käydään ulkona syömässä. 

Opetuskeittiössä harjoittelemme ruuan laittoa tai leipomista, nämä illat ovatkin yksi suosituimmista.

Viikoittain on siivousilta, jolloin jokainen vuorollaan yksin tai kaverin kanssa hoitaa asuntolan yleisten tilojen siivoamisen. Opiskelijat huolehtivat itse omien huoneidensa siivouksesta. Ohjaaja tekee huonetarkastuksia aika ajoin, etteivät huoneet pääse huonoon kuntoon.

Opiskelijat tuovat usein ohjaajalle ideoita ja ehdotuksia. Näihin pyrimme vastaamaan mahdollisuuksien mukaan. Lapuan kampuksella opiskelijat ovat toivoneet mm. isompia jääkaappeja ja käyttöönsä pakastimia, jotka heille myös ostettiin.

Asuntolatoimintaa kehitetään palautteiden ja toiveiden pohjalta

Kun opiskeluvuotta on takana jo hyvä aika, opiskelijoilta kysytään mitä he pitävät asuntola-asumisesta. Useasta suusta saa vastauksen, että on mukavaa, kaverit ovat lähellä, ohjaaja keksii mukavaa tekemistä ja arkea helpottaa vain parin minuutin koulumatka.

Asuntolaan voi muuttaa myös kesken kouluvuoden hakemalla asuntolapaikkaa hakemuksella. Lue lisää asuntolasta STEP-koulutuksen kampuksilla.

Johanna Ala-Keturi
Asuntola- ja vapaa-ajanohjaaja
STEP-koulutus, Lapua