Rahat eivät vaan riitä kaikkeen

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksesta (2022) käy ilmi, että lasten ja nuorten harrastamisen esteiksi nousee muun muassa taloudelliset syyt. Noin neljäsosa 15–29-vuotiaista koki korkeiden kustannusten vaikuttaneen päätökseen lopettaa ohjattu harrastus.

Arkihuolesi kaikki heitä

Istun kirkonpenkissä Kauneimmissa joululauluissa ja laulun täysin palkein tuttua joululaulua.

”Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo. Armas joulu jo kutsuu meitä, taasen muistojen suurten luo. Kylmä voisko nyt olla kellä, talven säästä kun tuoksahtaa. Lämmin leuto ja henkäys hellä, rinnan jäitä mi liuottaa.”

Tässä ajassa on vaikea heittää arkihuolia pois, edes näin joulun alla. Monessa perheessä rahat ovat tiukoilla ja joulumielen löytyminen voi jäädä moninaisten huolien alle. Eläminen on kallistunut entisestään ja osassa lapsiperheissä harrastukset ovat yksi asia, joista perheet ovat joutuneet tinkimään. Harrastustoiminta on lapsen ja nuoren elämässä keskeinen yhdenvertaisuutta, osallisuutta sekä kasvua ja kehitystä tukeva elämänalue. Ilman harrastamisen mahdollisuutta lapsi ja nuori jää vaille monia onnistumisen elämyksiä sekä oppimisen ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia.

Harrastusten lopettaminen lisää eriarvoisuutta

THL:n johtavan asiantuntijan Päivi Lindbergin mukaan harrastamisen lopettaminen tai vähentäminen on merkki siitä, että monet perheet ovat taloudellisesti tiukoilla. Harrastaminen on yhdenvertaisuuskysymys. ”Jos perheen taloudellinen tilanne heikkenee, silloin monesti jätetään harrastukset pois. Tämä heikentää lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta entisestään meidän yhteiskunnassamme” – sanoo Lindberg.

Suomen kansallisessa lapsistrategiassa todetaan, että kaikilla lapsilla tulisi olla oikeus harrastamiseen. Lapsistrategian linjauksissa luvataan lisätä yhdenvertaisuutta tukevia, maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteyteen. Suomessa onkin rakennettu hyvä malli harrastamisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Mallin mukaista kerhotoimintaa järjestetään tällä hetkellä 258 kunnan alueella. Valitettavasti kaikki suomalaislapset eivät ole tämän toiminnan piirissä ja näin yhdenvertaisuus harrastustoiminnassa ei ole kaikkien todellisuutta.

Oikeus valita mitä harrastaa

Jokaisella tulisi olla oikeus valita, mitä haluaa harrastaa. Tässä ajassa tuo oikeus ei kuitenkaan kaikkien kohdalla toteudu. Harrastamisen esteitä voivat olla esimerkiksi perheen asuinpaikka, taloudellinen tilanne tai erilaiset tuen tarpeet. Harrastustoiminnan järjestäjien tuleekin pyrkiä poistamaan mahdollisia toimintaan osallistumisen esteitä ja edistää näin omalla toiminnallaan yhdenvertaisuuden toteutumista. Helposti saavutettava harrastustoiminta turvaa lasten ja nuorten oikeutta harrastaa tarjoten monia kasvun ja kehityksen paikkoja.

Saavutettavampi harrastus -suositukset on lanseerannut Suomen lastenkulttuuriliitto osana Saavutettavampi Harrastamisen Suomen malli -hanketta (2023-2024). Suosituksissa on mainittu myös taloudellinen saavutettavuus. Tämä tarkoittaa sitä, että harrastustoiminnan järjestäjä sitoutuu tarjoamaan mahdollisuuden stipendiin tai vastaavaan niille, joiden taloudellinen tilanne sitä edellyttää. Saavutettavampi harrastus -suositukset on tarkoitettu ennen kaikkea tukemaan ja kannustamaan harrastustoimijoita saavutettavuuden edistämisessä. Joko olet tutustunut näihin suosituksiin? Toivottavasti mahdollisimman moni harrastustoiminnan järjestäjä ottaa saavutettavuuden osaksi omia toimintaperiaatteitaan.

Niin hyvä, lämmin hellä, on mieli jokaisen

Olen ilolla kiinnittänyt huomiota alkutalven aikana lukuisiin uutisiin erilaisista harrastustuen mahdollisuuksista. Monet paikalliset järjestöt ja urheiluseurat sekä valtakunnalliset järjestöt tarjoavat mahdollisuuden hakea avustuksia tai harrastustukea. Avustushakemusten määrässä on nähtävissä kasvua.

Esimerkiksi Pohjois-Savon Liikunnalla on juhlarahasto vähävaraisten perheiden liikunnan tukemiseksi. Rahastosta tuetaan pohjoissavolaisia vähävaraisia perheitä, joiden taloudellinen tilanne ei mahdollista lasten ja nuorten liikunnan harrastamista maksullisissa lajeissa.  

SOS-Lapsikylän Unelmista totta -harrastustuen avulla vähennetään lasten ja nuorten vapaa-ajan vieton eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Harrastustukea myönnetään lahjoitusvaroista lasten ja nuorten säännölliseen harrastamiseen, mikäli harrastuksen aloittaminen tai sen jatkaminen on uhattuna perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Hyviä uutisia tuli joulun alla vielä lisää, kun Vantaan kaupunki uutisoi (16.12.2024) juhlarahaston perustamisesta lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseen. Yli miljoonan euron juhlarahastosta tuetaan vuosittain jopa 1000 vantaalaista lasta ja nuorta säännöllisessä ja ohjatussa harrastamisessa. Harrastustuen kumppanina toimii SOS-lapsikylä ja rahaston kautta jaettava tuki haetaan Unelmista totta -ohjelman kautta.

Entä jos Sinä tekisit tänä jouluna jonkun lapsen unelmista totta lahjoittamalla hänelle harrastuksen?

Maara Kosonen
opettaja, kasvatus- ja ohjausala
STEP-koulutus

NuoRTO – Nuorille Re­si­liens­siä, Toi­mi­juut­ta ja Osal­li­suut­ta

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan parissa toimivien ammattilaisten, vapaaehtoisten ja kokemustoimijoiden osaamista valtakunnallisesti. Hankkeessa yhteiskehitetään osaamista täydentävä koulutuskokonaisuus sekä edistetään palveluntarjoajien moniammatillista yhteistyötä ja työparitoimintaa. Hankkeen toimenpiteiden tuloksena vahvistetaan lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta, osallisuutta, sosiaalisia taitoja, resilienssiä ja minäpystyvyyttä, sekä ehkäistään harrastuspudokkuutta.

Hankkeen aloitustapahtuma järjestetään 5.2.2025 Tikkurilassa ja verkossa. Jos aihe kiinnostaa, niin tule mukaan! Ilmoittautumaan pääset tästä tai skannaamalla QR-koodin.  

#NuoRTO #ESRplus #rakennerahastot #osallisuudenkoordinaatio #UudistuvaJaOsaavaSuomi #EUosarahoittama #soslapsikylä #pohjoissavonliikunta

Lähteet

Harrastamisen Suomen malli
Jopa keskituloiset perheet joutuvat jättämään lapsensa ilman harrastuksia rahan takia/ Yle
Lapsistrategia
Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022
PSL juhlarahasto
Saavutettavampi harrastus -suositukset
Unelmista totta
Vantaan kaupungin juhlarahasto